مطابق گزارش #یونسکو، دو زبان ایرانی کاملا از بین رفته است و پنج زبان را دیگر کسی استفاده نمی کند و ۲۴ زبان در ایران در حال فراموشی و انقراض می باشند.
جنگ قدرت در عرصه سیاست و مناسبات جهانی وجهای دارد که کمتر به آن توجه میشود؛ زبان قدرت میآورد و قدرت موجب حفظ یا نابودی یک زبان میشود. جهان امروز ما جهان انقراضهاست. نه فقط انقراض گونههای جانوری و زیستی، که انقراض گونههای متنوع زبانی و فرهنگی. زبانها همواره در حال نابودی، تغییر شکل، و تولد بودهاند، اما امروز این مسیر تقریبا یکطرفه شده؛ زبانها یکی پس از دیگری میمیرند و اما به ندرت زبانی جدید متولد میشود.
بنا به اطلاعات سایت #اتنولوگ، ۷۶ زبان زنده در ایران وجود دارد. از این میان ۵ زبان نهادینه شدهاند یعنی نه فقط در خانه بلکه در نهادهای اجتماعی (مدارس، دانشگاهها، ادارات، رسانههای جمعی) از این زبانها استفاده میشود. این ۵ زبان عبارتند از: فارسی، ترکی، کردی، ارمنی و گیلکی. ۸ زبان دیگر در حال پیشرفتاند و در جوامع خود برای تقویت آنها کار میشود (پشتو، ترکمن، بلوچی، تالشی و…). ۲۷ زبان هنوز گویشوران زیادی دارند و کاملاً زندهاند اما فعالیتی برای پیشرفت آنها انجام نمیشود (بختیاری، دزفولی، لکی، لاری و…)، ۳۱ زبان در خطرند، به این معنی که احتمالاً به نسلهای جوانتر منتقل نمیشوند و ۵ زبان رو به مرگاند، یعنی فقط تعداد کمی گویشور مسن دارند.
از زبانهای ایران که در وضعیت اضطراری رو به انقراضاند، میتوان به این زبانها اشاره کرد: بشاکردی، دری کرمانی، #گبری (دری زرتشتی)، #گالشی (در گیلان)، #سنایا (زبان آشوریان سنندج)، #خویینی (در زنجان)، #مندایی جدید (زبان صائبین خوزستان)، کُرُشی (در استان فارس). این زبانها بین صد تا کمتر از هزار گویشور دارند و به زودی منقرض میشوند (مگر اینکه رویدادی سیاسی، فرهنگی یا آموزشی رخ بدهد و گویشوران جدید در این زبانها آموزش بینند). دهها زبان دیگر نیز در خطر انقراضند ولی فعلاً گویشوران زیادی دارند. اما تا چند دهۀ دیگر به وضعیت گروه اول دچار می شوند.

Comments